31 Mart 2016 Perşembe

İstanbul'un meşhur yemekleri 🍱

istanbulun ünlü yemekleri, istanbulun yöresel ve meşhur yemekleri, istanbul yemekleri, istanbul geleneksel yemek kültürü İSTANBUL’UN YÖRESEL YEMEKLERİ, İSTANBUL’A GİDİNCE NELER YENİR? İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün zenginleşmektedir. İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir. İstanbul’da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır. Her ikisi de süt rengindedir: Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir. “Bir fincan kahvenin 40 yil hatırı vardır” sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir. İSTANBUL'UN MEŞHUR YEMEKLERİ Bir zamanlar İstanbul, semtten semte değişen meyveleri, sebzeleri, yemekleri ve hatta sularıyla dünyanın en zengin sofralarının kurulduğu bir diyarmış. Belki bunlardan bazılarını siz de duymuşsunuzdur: Mesela "Çengelköy'ün hıyarı", "Kanlıca'nın yoğurdu", "Vefa'nın bozası" gibi. Meğer İstanbul mönüsü şiir lezzetinde bu tatlardan ibaret değilmiş. Cumhuriyet'le başlayıp olanca hızıyla halen devam etmekte olan "İstanbul yıkıcılığı"na kurban verdiğimiz bu ince ayrıntıları kesip saklamanız, ileride çocuklarınıza öğretmeniz amacıyla sizler için ayıkladım. İSTANBUL'UN SEBZE VE MEYVELERİ 1. Gümüşsuyu'nun baklası 2. Bayrampaşa'nın enginarı 3. Yedikule'nin yağlı göbekli marulu 4. Langa'nın hıyarı 5. Kartal'ın pırasası 6. Çengelköy'ün badem gibi salatalığı ve kayısısı 7. Kemer'in patlıcanı 8. Arnavutköy'ün çileği 9. Kavak'ın inciri 10. Sultanselim'in kocaman beyaz inciri 11. Yakacık'ın, Erenköy'ün Pembeçavuş ve Alpehlivan üzümü 12. Beykoz-Dereseki'nin fasulyesi, cevizi 13. Vaniköy'ün vişnesi, Akhafız can eriği 14. Beykoz'un cevizi 15. Ayaspaşa'nın beyaz, tatlı kara, ekşi kara dutları İSTANBUL'UN MEŞHUR SULARI 1. Sarıyer'in Çırçır, Hünkâr, Fındık, Kestane suları 2. Beykoz'un Sırmakeş, Karakulak, Taşdelen, Çubuklu suları 3. Kanlıca'nın Göztepe suları 4. Yakacık'ın Ayazma, Kolu, Vezirçeşmesi, Hacı-kahya, Çalkantı suları 5. Kartal-Soğanlık'ın Çarşı suyu 6. Emirgan'ın Kanlıkavak suyu İSTANBUL'UN MEŞHUR YEMEKLERİ 1. Eyüp'ün kebabı ve kaymağı 2. Beykoz'un paçası 3. Sultanahmet işkembecinsin terbiyeli şirden çorbası 4. Karaköy fırınının saray lokması ve kuru-poğaçası 5. Kanlıca'nın yoğurdu 6. Üsküdar-Şemsipaşa'nın turşusu 7. Vefa'nın bozası 8. Çekmece'nin dört parmak eninde taze balık yumurtası 9. Boğaz'ın uskumrusu, lüferi ve turfanda kalkanı 10. Hacıbekir'in akide ve latiflokumu 11. Sultanahmet'te Şekerci İbrahim Efendi'nin badem ezmesi ve sakızlı lokumu 12. Samatya-Narlıkapı ve Danca'nın çirozu 13. Arnavutköy'ün akıntı istiridyesi 14. Moda fenerinin ıstakoz ve pavuryası 15. Sarıyer'in özel kabak böreği İSTANBUL'DA MEŞHUR OLMUŞ YİYECEKLER 1. Tekirdağ'ın karpuzu, kirazı 2. Bursa'nın kestanesi, şeftalisi, bostan patlıcanı 3. Manisa-Kırkağaç'ın ağızda eriyen bal kavunu 4. İzmir'in çekirdeksiz sultani üzümü 5. Yarımca'nın pembe, sarı kirazları, vişnesi 6. Ankara'nın armudu, balı 7. Antep'in fıstığı 8. Bozcaada'nın kınalı yapıncak üzümü 9. Edirne'nin beyaz peyniri, Balkan kaşarı 10. Kayseri'nin pastırması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder